Zatrucie pokarmowe
Lato to czas pikników i spożywania posiłków na zewnątrz, przez co jedzenie może być narażone na zbyt długie przebywanie w wysokiej temperaturze. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, warto przestrzegać podstawowych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i pilnowania dat przydatności do spożycia.
Latem częściej niż w innych porach roku dochodzi do zatruć bakteriami salmonelli. W tym czasie częściej spożywamy żywność, w której patogen ten może bytować – jak choćby lody czy ciasta z kremami.
Zatrucie salmonellą charakteryzuje się zwykle ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. W większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia. Jednak w niektórych przypadkach, szczególnie u dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, choroba może być niebezpieczna w związku z odwodnieniem, które może stać się ciężkie i zagrażające życiu.
Zapobieganie zarażeniu salmonellą jest proste. Wystarczy dbać o higienę oraz dokładnie myć wszystkie produkty, którymi możemy zarazić się bakterią. Jeżeli spożywamy mięso, to poddajmy go dokładnej obróbce cieplnej, czyli gotujmy, smażmy i pieczmy, tyle ile wymaga tego dany rodzaj mięsa. Bardzo ważne jest regularne mycie rąk, po każdym skorzystaniu z toalety, gdy przechodzimy do domu po całym dniu pracy.
0 Comments