Zatrucie pokarmowe

Lato to czas pikników i spożywania posiłków na zewnątrz, przez co jedzenie może być narażone na zbyt długie przebywanie w wysokiej temperaturze. 🌡 Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, warto przestrzegać podstawowych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i pilnowania dat przydatności do spożycia.

Latem częściej niż w innych porach roku dochodzi do zatruć bakteriami salmonelli. W tym czasie częściej spożywamy żywność, w której patogen ten może bytować – jak choćby lody czy ciasta z kremami. 🍰

Zatrucie salmonellą charakteryzuje się zwykle ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. 🤢 W większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia. Jednak w niektórych przypadkach, szczególnie u dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, choroba może być niebezpieczna w związku z odwodnieniem, 💦które może stać się ciężkie i zagrażające życiu.

Zapobieganie zarażeniu salmonellą jest proste. Wystarczy dbać o higienę oraz dokładnie myć wszystkie produkty, którymi możemy zarazić się bakterią. Jeżeli spożywamy mięso, to poddajmy go dokładnej obróbce cieplnej, czyli gotujmy, smażmy i pieczmy, tyle ile wymaga tego dany rodzaj mięsa. 🍖 Bardzo ważne jest regularne mycie rąk, po każdym skorzystaniu z toalety, gdy przechodzimy do domu po całym dniu pracy.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Skip to content